Type Here to Get Search Results !

YRS : DAV | Class - 4 | Science | Chapter - 3 | Solutions - Flowers and Fruits

0

DAV Class 4 Science Chapter 3: Flowers and Fruits – Complete Question Answers

Introduction

Flowers and fruits are important parts of plants. Flowers are colourful and beautiful and have many uses. A flower develops from a bud and helps in the formation of fruits and seeds. Fruits provide us with food and are also used to prepare different food items.

In this chapter, we learn about flowers, buds, seasonal flowers, uses of flowers, fruits, dry fruits, and different uses of fruits.

Below are the complete solved questions and answers for DAV Class 4 Science Chapter 3 – Flowers and Fruits.


Something to Know

A. Fill in the Blanks

1. Flower is the colourful part of a ________.

Answer: Plant

A flower is the colourful and beautiful part of a plant.


2. A flower develops from a ________.

Answer: Bud

A flower develops from a bud. The bud is protected by green leaves.


3. Oil, extracted from cloves is used as a ________.

Answer: Medicine

Oil extracted from cloves is used as a medicine.


4. We must protect flowers from being ________ unnecessarily.

Answer: Plucked

We should not pluck flowers unnecessarily because flowers are important for making fruits and seeds.


5. Dry fruits are generally eaten in ________ season.

Answer: Winter

Dry fruits are generally eaten in the winter season.


B. Write True or False

1. A bud is covered with green leaves.

Answer: True

Green leaves cover and protect the bud.


2. All flowers look alike.

Answer: False

Flowers differ in their colour, shape, size and fragrance.


3. Lavender is cooked and eaten as vegetable.

Answer: False

Lavender is a fragrant flower and is used for making perfumes.


4. Fruits make flowers.

Answer: False

Flowers make fruits. Most fruits bear seeds.


5. Jackfruit and tomato are fruits that are often used as vegetables.

Answer: True

Although jackfruit and tomato are fruits, they are often used as vegetables in food preparations.


C. Tick (✓) the Correct Option

1. It blooms in summer.

(a) Motia ✓
(b) Dahlia
(c) Chrysanthemum
(d) Rose

Answer: (a) Motia

Motia is a flower that blooms in summer.


2. It is used for curing wounds and injuries.

(a) Zenia
(b) Marigold
(c) Arnica ✓
(d) Banana

Answer: (c) Arnica

Arnica is used for curing wounds and injuries.


3. It has many seeds.

(a) Mango
(b) Peach
(c) Plum
(d) Watermelon ✓

Answer: (d) Watermelon

Watermelon contains many seeds.


4. It is generally not used for preparing jams.

(a) Apple
(b) Bitter gourd ✓
(c) Strawberry
(d) Orange

Answer: (b) Bitter gourd

Bitter gourd is generally not used for preparing jams, whereas fruits such as apple, strawberry and orange can be used for making jams.


D. Answer the Following Questions in Brief

1. State any two uses of flowers.

Answer:

Two uses of flowers are:

  1. Flowers are used in decoration.
  2. Flowers are used for making colours.

Flowers also have other uses, such as making perfumes and medicines.


2. How do green leaves help a bud?

Answer:

The green leaves protect the bud.


3. Name two flowers which are eaten as vegetables.

Answer:

Drumstick flowers and pumpkin flowers are eaten as vegetables.


4. Name any three dry fruits. Write two ways in which they are used in our daily life.

Answer:

Three examples of dry fruits are:

  1. Almond
  2. Walnut
  3. Cashewnut

Dry fruits are used in our daily life in the following ways:

  1. They can be eaten raw.
  2. They are used for garnishing some food.

E. Answer the Following Questions

1. Write five lines about flowers.

Answer:

  1. A flower is a colourful and beautiful part of a plant.
  2. Flowers make fruits and most fruits bear seeds.
  3. Rose, dahlia, marigold and sunflower are examples of colourful flowers.
  4. Dahlia, rose and chrysanthemum are examples of seasonal flowers.
  5. Flowers with pleasant fragrance are used for making perfumes. Rose, jasmine, keora and lavender are some examples.

2. What do you understand by ‘seasonal flowers’? Give two examples of seasonal flowers.

Answer:

A flower which blooms in a particular season only is called a seasonal flower.

Examples: Dahlia and chrysanthemum.


3. Write any two uses of fruits.

Answer:

Two uses of fruits are:

  1. Many fruits are eaten raw, such as mango, guava and apple.
  2. Some fruits are used for making jams and jellies, such as apple and orange.

4. List the food preparations that can be made by using mango fruit.

Answer:

The following food preparations can be made using mango fruit:

  1. Pickle
  2. Chutney
  3. Aampanna
  4. Aampaapad

Give Reasons

1. We should not pluck flowers just for fun. Give reason.

Answer:

We should not pluck flowers just for fun because flowers make fruits and seeds. Flowers also add beauty to nature and provide nectar to bees and insects.


2. We should protect flowers from being plucked unnecessarily. Give reason.

Answer:

We should protect flowers because they play an important role in making fruits and seeds. Bees and insects also collect nectar from flowers.


3. Flowers with pleasant fragrance are used for making perfumes. Give reason.

Answer:

Flowers with pleasant fragrance are used for making perfumes because their pleasant fragrance is useful in making fragrant perfumes.


4. We should not pluck flowers unnecessarily. Give reason.

Answer:

We should not pluck flowers unnecessarily because flowers make fruits and seeds. They also add beauty to nature and provide nectar to bees and insects.


Value-Based Questions

1. Why did Rita’s mother object to plucking of flowers?

Answer:

Rita’s mother thought that flowers should not be plucked without a proper reason. Therefore, she objected to plucking flowers.


2. What does the above situation tell us about Rita’s mother?

Answer:

The situation tells us that Rita’s mother is concerned about flowers. She also shows concern for poor people.


3. Suggest some ways to help the needy.

Answer:

Some ways to help the needy are:

  1. We can help a needy person by buying the things sold by him or her.
  2. We can offer food to a poor person.
  3. We can teach an illiterate person.

Something to Do

1. Collect the flowers that have fallen down from plants and bring them to your class. Observe their structure.

Answer:

Do it yourself.


2. Use dried flowers and leaves to make greeting cards.

Answer:

Do it yourself.


3. Discuss, in class, why we should not pluck flowers just for fun.

Answer:

We should not pluck flowers just for fun because:

  1. Flowers make fruits and seeds.
  2. Flowers add beauty to nature.
  3. Bees and insects collect nectar from flowers.

Important Points to Remember

  • A flower is the colourful part of a plant.
  • A flower develops from a bud.
  • Green leaves protect the bud.
  • Flowers make fruits and most fruits bear seeds.
  • Flowers are used for decoration and making colours.
  • Some flowers are used for making perfumes and medicines.
  • Flowers that bloom in a particular season are called seasonal flowers.
  • Dahlia, rose and chrysanthemum are examples of seasonal flowers.
  • Drumstick and pumpkin flowers are eaten as vegetables.
  • Dry fruits are generally eaten in winter.
  • Almond, walnut and cashewnut are examples of dry fruits.
  • Many fruits are eaten raw.
  • Some fruits are used for making jams and jellies.
  • Mango can be used to prepare pickle, chutney, aampanna and aampaapad.
  • We should not pluck flowers unnecessarily.

Conclusion

Flowers and fruits are important parts of plants and are useful to us in many ways. Flowers make fruits and seeds and also provide nectar to bees and insects. They are used for decoration, making colours, perfumes and medicines. Fruits are eaten in different ways and are also used to prepare jams, jellies and other food items.

We should take care of plants and avoid plucking flowers just for fun. Learning about flowers and fruits helps us understand their importance in our daily life and in nature.

Tags

Post a Comment

0 Comments

Show ad in Posts/Pages